Bursa locurilor de munca online - BLMO - ID 134077

Investeste in oameni!
FONDUL SOCIAL EUROPEAN
Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritara 4 „Modernizarea Serviciului Public de Ocupare”
Domeniul major de interventie 4.1 „Intarirea capacitatii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare”
Titlul proiectului: „Bursa Locurilor de Munca Online – BLMO”
Contract nr. POSDRU/123/4.1/S/134077

BURSA LOCURILOR DE MUNCA ONLINE - BLMO
POSDRU/123/4.1/S/134077
Solicitant: Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Hunedoara

Obiectivul general.
Imbunatatirea si diversificarea tipurilor de servicii furnizate clientilor SPO din regiunea Vest, regiunea Centru, regiunea Sud-Vest Oltenia si regiunea Nord-Vest, prin simplificarea accesului la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca.

Parteneri:
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Gorj
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures
Fundatia MARA
Asociatia Psihologilor Gorjeni
S.C. ARTEMIS. S.R.L.
S.C. ROGEPA S.R.L.

De ce avem nevoie de un astfel de proiect

Situatia economica ce a afectat tara noastra in ultimii ani, ca urmare a traversarii unui proces de recesiune economica, generalizat la nivel european, a condus la agravarea problemelor sociale. Ingrijorator este faptul ca oferta de locuri de munca devine din ce in ce mai redusa, ceea ce va genera o crestere a numarului somerilor de lunga durata. Pe de alta parte masurile anti-criza asumate de guvern, au stopat angajarile de personal in serviciile publice, s-a initiat un plan de reducere a numarului de angajati si s-au redus fondurile pentru investitii din sectorul bugetar.

Principalele activitati desfasurata de SPO, cu implicare directa in integrarea efectiva a beneficiarului pe piata muncii, apartin serviciului de mediere a muncii – activitati prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii unui raport de munca sau de serviciu. Cele mai bune rezultate in privinta ocuparii sunt obtinute in urma negocierii directe dintre persoana in cautarea unui loc de munca si angajator, iar mijlocirea acestei intalniri este realizata de Serviciul Public de Ocupare in cadrul Bursei Locurilor de Munca. Aceste evenimente sunt extrem de utile, dar destul de dificil de realizat, astfel ca rareori putem vorbi de o regularitate in desfasurarea lor. Dificultatea organizarii este cauzata in special de lipsa ofertei variate si insemnate cantitativ de locuri de munca vacante, care sa permita participarea unui numar mare de persoane in cautarea unui loc de munca. Introducerea unor solutii inovatoare de prelucrare a datelor, in format electronic, asigura accesul la serviciile SPO pentru un numar semnificativ mai mare de persoane in cautarea unui loc de munca, decat cel din prezent. Medierea electronica este un serviciu complex care necesita multa analiza, corelatii si sondari ale ofertei de locuri de munca, pentru a pune in legatura angajatorul cu persoana in cautarea unui loc de munca.

Bursa locurilor de munca online

Proiectul nostru isi propune oferirea unei alternative la serviciile clasice de mediere a fortei de munca prin intermediul Bursei Locurilor de Munca, deschizand oportunitatea accesarii online, sub forma unui serviciu de tip „self-service”. Bursa locurilor de munca online este un demers inovator care asiguaa intarirea capacitatii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare. Proiectul propune o solutie viabila de dezvoltare a serviciilor de tip „self-service”, adresate beneficiarilor SPO – angajatori si persoane in cautarea unui loc de munca. Proiectul asigura o alternativa la sistemul clasic de accesare a serviciilor SPO, prin crearea unei platforme informatice integrate care permite furnizarea online a masurilor active de ocupare. Participarea la bursa este o optiune disponibila in orice interval orar si in oricare zi a saptamanii ceea ce deschide posibilitatea persoanelor in cautarea unui loc de munca de a fi selectat pentru angajare, in afara spatiului european. Prin aceasta aplicatie programarea interviului devine o optiune care poate fi stabilita de comun acord intre cele doua parti. Inscrierea persoanei intr-o bursa a locurilor de munca online inseamna o transferare a efortului de implementare a activitatilor de mediere a muncii catre o aplicatie care functioneaza si ofera servicii fara intrerupere. Solutia propusa acopera acest handicap de organizare deoarece prezenta bursei in sfera online genereaza o participare permanenta a angajatorilor si somerilor in procesul de negociere pentru ocuparea unui loc de munca.

Obiective specifice

O.S.1. Facilitarea accesului la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca prin dezvoltarea capacitatii SPO de a furniza servicii de tip self-service, in scopul cresterii sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca, beneficiari ai AJOFM Hunedoara (regiunea Vest), AJOFM Alba (regiunea Centru), AJOFM Gorj (regiunea Sud-Vest Oltenia) si AJOFM Maramurea (regiunea Nord-Vest).

O.S.2. Cresterea notorietatii SPO prin dezvoltarea de actiuni pentru o mai buna vizibilitate a SPO si a serviciilor pe care acesta le ofera.

Rezultate asteptate

Proiectul sprijina Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din patru judete, in dezvoltarea ofertei de servicii publice de ocupare, prin introducerea unor servicii de tip „self-service”

Sunt sprijinite 30 de persoane, angajate in cadrul Serviciilor Publice de Ocupare, ce urmeaza a fi initiate in utilizarea serviciului online, astfel incat activitatea profesionala sa beneficieze de un plus de calitate.

Cel putin 30% din somerii inregistrati la SPO vor beneficia de serviciile furnizate prin intermediul bursei online, acestora fiindu-le realizat, in perioada de implementare a proiectului, profilul profesional. Aceasta activitate se va permanentiza astfel incat fiecare persoana intrata in evidentele AJOFM sa poata fi cuprinsa in acest serviciu.

Vor fi infiintate 22 posturi fixe in 11 agentii locale (2 posturi in fiecare locatie). Aceste posturi vor fi dotate cu echipamentul necesar sustinerii unui interviu video, intre angajator si persoana in cautarea unui loc de munca.

Rezultate imediate…

Asigurarea unei permanente functionari a serviciului de mediere a muncii;

In mediul online orice angajator, din tara sau din strainatate, isi poate anunta disponibilitatea de a angaja un anumit numar de persoane, care sa detina anumite calificari;

Angajatorul va gasi in aplicatia noastra toate persoanele in cautarea unui loc de munca inregistrate in baza de date a SPO si va putea selecta pentru interviu viitorii angajati;

Interviul va elimina toate barierele impuse de clasicele cv-uri si scrisori de intentie, atat angajatorul cat si solicitantul de loc de munca, putand comunica liber.

Rezultate pe termen lung…

Serviciul aduce un plus de valoare in recrutarea de personal asigurand o integrare pe piata muncii durabila.

Va creste capacitatea de mediere electronica a muncii, prin permanentizarea unui serviciu ce va acoperi toate zilele saptamanii si orice interval orar.

Platforma informatica va fi un suport in cresterea absortiei pe piata muncii a persoanelor cu dificultati de integrare/reintegrare in munca, pentru care participarea la Bursa organizata in procedura clasica, este greu de realizat (persoane cu handicap sau izolate geografic).

Serviciul va duce la cresterea integrarii pe piata muncii a absolventilor, familiarizati cu utilizarea echipamentelor IT.

Va incuraja mobilitatea geografica prin posibilitatea oferita angajatorilor de a solicita forta de munca calificata in alte judete decat in cele in care isi are sediul administrativ.

Angajatorii din strainatate vor realiza mult mai facil selectia si recrutarea de forta de munca.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României